Kerajaan Sabah mahu pemaju sediakan lebih banyak rumah mampu milik

Sabah Gazette, 02 September 2023

KOTA KINABALU: Pemaju perumahan Sabah perlu membantu kerajaan negeri dalam usaha menyediakan rumah mampu milik untuk rakyat, kata Timbalan Ketua Menteri II Datuk Dr Joachim Gunsalam.

Beliau berkata kerajaan bersedia membincangkan mekanisme yang membolehkan pemain industri membina rumah mewah dan mewah serta rumah mampu milik.

Mekanisme ini diharap dapat mengatasi kebimbangan bahawa minat pembeli terhadap rumah eksklusif atau mewah akan hilang kerana berdekatan dengan rumah mampu milik, tambahnya.

Dalam menggesa ahli Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (Shareda) untuk membantu membina lebih banyak hartanah mampu milik, beliau berkata beliau menyedari kebimbangan mereka terhadap ketidakpadanan itu.

“Kami perlu bertemu dan membincangkan mekanisme yang boleh dilaksanakan,” katanya pada ekspo hartanah Shareda Propex 2023 di sini pada Khamis.

Kata beliau, pihaknya tidak mempunyai masalah jika pemain industri mahu membina hartanah mewah di kawasan eksklusif bagi menjana pendapatan, namun perbincangan adalah perlu bagi mencari mekanisme tertentu supaya mereka tidak lari daripada tanggungjawab membantu kerajaan membina lebih banyak rumah mampu milik di kawasan berbeza.

Dr Gunsalam, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, berkata salah satu cara yang boleh dilakukan ialah pemaju memasukkan sejumlah wang ke dalam dana atau tabung amanah bagi membina rumah mampu milik sebagai syarat kelulusan lesen pemaju.

Beliau juga mengakui usaha ahli Shareda untuk menyediakan rumah mampu milik tetapi lebih banyak lagi boleh dilakukan.

“Lebih banyak lagi diperlukan untuk menangani keperluan B40 dan M40 dan bukan hanya T20,” katanya.

Dr Gunsalam berkata kerajaan mempunyai pelbagai inisiatif untuk membantu golongan muda mendapatkan rumah sendiri.

“Sebagai contoh, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang berlangsung dari 2019 hingga akhir 2024, untuk membantu pembeli rumah pertama sehingga RM500,000.

“Inisiatif Pemilikan Rumah Keluarga Malaysia atau i-Miliki (mulai 1 Jun tahun lalu hingga 31 Dis tahun ini) turut memberi bantuan kepada pembeli rumah kali pertama.

“Inisiatif ini memberikan pengecualian 100% duti setem bagi pembeli kali pertama bagi hartanah di bawah RM500,000.

“Bagi hartanah berharga antara RM500,001 dan RM1,000,000, pembeli kali pertama akan dikecualikan 75% daripada duti setem mereka.

“Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) yang disasarkan untuk membantu pembeli rumah kali pertama tanpa pendapatan yang stabil adalah satu lagi inisiatif kerajaan.

“Mulai April tahun ini, kerajaan meningkatkan perlindungan SJKP untuk memasukkan pemohon tanpa sumber pendapatan tetap,” tambah Dr Gunsalam.

 

(Web source: https://www.sabahgazette.com/kerajaan-sabah-mahu-pemaju-sediakan-lebih-banyak-rumah-mampu-milik/)